Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

ΔΩΣΑΤΕ ΓΗΝ ΚΑΙ ΥΔΩΡ σε κυβέρνηση και εργοδότες

ΔΗΛΩΣΗ ΝΑΝΑΣ ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ
Μέλους ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Προς το ΔΣ
Θέμα: σχετικά με τις προτάσεις που εστάλησαν από Πρόεδρο και Γεν. Γραμματέα κρυφά στους εργοδότες, ερήμην του ΔΣ και που δεν έχουν σχέση με ό,τι ψήφισε το ΔΣ (έστω με την ισχνή ισχύ των 4 ψήφων για κάτι που καθορίζει το μέλλον του κλάδου)
ΔΩΣΑΤΕ ΓΗΝ ΚΑΙ ΥΔΩΡ σε κυβέρνηση και εργοδότες
Τώρα ΖΗΤΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ
Σας καλώ, για άλλη μία φορά, να καταθέσετε σε δημόσια συζήτηση τις προτάσεις που προωθείτε.
Συνάδελφοι,
Στη συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου μετά από πιέσεις δικές μου αναγκαστήκατε τελικά να ομολογήσετε ότι πράγματι εσείς στείλατε στους εργοδότες το κείμενο Συμφωνίας που διέρρευσε στο διαδίκτυο το περασμένο Σάββατο. Παραδεχτήκατε δηλαδή ότι κρυφά από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ (ως όργανα, διότι η επιμέρους συμμετοχή προσώπων είναι δεδομένη!) και, κυρίως, ερήμην των ασφαλισμένων.
Σας κατηγόρησα, μάλιστα, για παρανομίες καθώς παρακάμψατε κάθε δημοκρατική και καταστατική διαδικασία ( δεν πέρασε από το ΔΣ, ούτε καν για συζήτηση, και βεβαίως, δεν πρωτοκολλήθηκε) απέναντι στην οποία οφείλουμε να αντιδράσουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των συναδέλφων μας.
Αντιτάξατε ψευδώς ότι «το σχέδιο ψηφίστηκε από το ΔΣ» και όταν, επίσης λόγω της επιμονής μου να σας ζητώ να φέρετε την σχετική απόφαση (την οποία ήδη αμφισβητούσαν τα μέλη του ΔΣ που συμμετείχαν στην ψηφοφορία), καταθέσατε ένα έγγραφο - μέιλ της κ. Αντωνιάδου προς το Μορφωτικό Ίδρυμα ( χωρίς να εξηγήσετε ποια σχέση μπορεί να έχει το Μ.Ι. με το ασφαλιστικό!!!) και εν τέλει, μετά μισή ώρα ένα κείμενο απόφασης με το ίδιο κείμενο επιμένοντας με κραυγές ότι πρόκειται για το ίδιο κείμενο της Συμφωνίας.
Το ένα κείμενο (αυτό που υποτίθεται ότι ψηφίστηκε ) δεν έχει καμία σχέση με το Σχέδιο της Συμφωνίας) ενώ και από τα δύο κείμενα απουσιάζουν οι γνωστές ως «προτάσεις Καπάκου». Πέντε από τις επτά παραγράφους του κειμένου που ψηφίστηκε έχουν αφαιρεθεί ( όπως π.χ. αυτή που προβλέπει μεταφορά «προίκας» στα υπό ένταξη νέα μέλη άλλων ταμείων, ή αυτή που λέει ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειες για είσπραξη του εναπομείναντος αγγελιοσήμου!!!) . Αντίθετα, έχουν προστεθεί πολλές άλλες . Ανάμεσα σ΄αυτές αναφέρω ενδεικτικά : αυτές που αφορούν, την διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ όχι μόνο με εργαζόμενους αλλά και συνταξιούχους χωρίς και να διευκρινίζεται το γιατί και το πώς. 
Νέο σύστημα εκλογών διοίκησης (το τι σημαίνει αυτό θα το πώ στο αναλυτικό κείμενό μου) αλλά και ρύθμιση για την περίθαλψη των άνεργων. Για τους οποίους θα προβλέπεται ειδικό ασφάλιστρο αλλά όχι όπως είναι σήμερα (όπου λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια) αλλά μετά από αναλογιστική μελέτη και (αυτό είναι το καλύτερο!) μελέτη βιωσιμότητας,!!! ( σ.σ. Που σημαίνει ότι αν αυτές οι δύο μελέτες δείξουν ότι δεν συμφέρει ένα χαμηλό ασφάλιστρο αλλά χρειάζεται ένα υψηλότερο ο άνεργος είτε θα διαγραφεί αν δεν το πληρώνει είτε θα… αυτοδιαγραφεί, επίσης , διότι δεν θα μπορεί να το πληρώσει!)
Στις παρατηρήσεις μου επί της ουσίας αλλά και στις θέσεις που διατύπωσαν άλλα μέλη του ΔΣ δεν υπήρξε καμία συζήτηση από τη μεριά σας. Αντίθετα η αντίδραση του προεδρείου ήταν εκτός πάσης φαντασίας! Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω γραφικές τις αντιδράσεις σας και κυρίως του Γεν. Γραμματέα κ. Καπάκου ο οποίος, όπως το συνηθίζει, γίνεται εριστικός και προσβλητικός προς όποιον διανοηθεί έστω και να διατυπώσει απορίες για επίμαχα σημεία των διαφόρων εκδοχών της πρότασης που με τυμπανοκρουσίες προανήγγειλε στη Γεν. Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ ως αυτής που οδηγεί στον «νέο και καλύτερο ΕΔΟΕΑΠ» (χωρίς και να κάνει τον κόπο να τις παρουσιάσει στους ασφαλισμένους, ίσως επειδή φοβόταν ότι δεν θα μπορεί να απαντήσει στις δικές τους απορίες!)
Δεν μπορώ, όμως, να αγνοήσω ορισμένα σημεία αυτής της επίθεσης που δεχτήκαμε παρ΄ότι εγώ είχα αναλυτική επεξεργασία, σημείο προς σημείο, της συμφωνίας, με ερωτήματα που απαιτούν απάντηση, με παρατηρήσεις για επικίνδυνα σημεία και με προτάσεις που θα βελτίωναν τη θέση του Σωματείου απέναντι στους εργοδότες και την κυβέρνηση. Καμία απάντηση, κανένα σχόλιο σ΄αυτά που διατύπωσα, διότι όπως είπε ο κ. Καπάκος «δεν είμαι τεχνοκράτης να απαντήσω». Αλλά τότε, αν κάποιος δεν είναι συνδικαλιστής, δεν είναι τεχνοκράτης, δεν είναι γνώστης του θέματος ΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ και το σχέδιο της Συμφωνίας; Και γιατί το καταθέσατε τώρα κ. Καπάκο και όχι στη διάρκεια της προηγούμενης διαπραγμάτευσης όταν πρόεδρος ήταν από την παράταξη και από το κόμμα σας και από όσο γνωρίζω έγιναν πολλές συναντήσεις, παραταξιακές και κομματικές, με θέμα τον ΕΔΟΕΑΠ στις οποίες συμμετείχατε; Τι να υποθέσουμε; Ότι τορπιλίζατε έναν πρόεδρο που… δεν ήταν ακριβώς ΣΥΡΙΖΑ (όπως μου απάντησε η κ. Αντωνιάδου όταν σας έκανα τη σχετική ερώτηση;) Ή υπήρχαν αντιστάσεις στην εφαρμογή ενός σχεδίου που φωτογραφίζει ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ, με όλα τα χαρακτηριστικά του και προετοιμάζει το έδαφος για την εφαρμογή του σε βάθος χρόνου για «να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος» όπως μάθαμε ότι σας επισήμαιναν επώνυμα μέλη του χώρου σας;
Η ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΔΟΕΑΠ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΕΙ ), ΕΝΑΝ ΕΔΟΕΑΠ ΜΕ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
Αν πιστεύαμε ότι αυτό κάνετε θα μπορούσαμε να ανεχθούμε τις αμέτρητες παρατυπίες και αυθαιρεσίες που κάνετε, εσείς και η κ. Αντωνιάδου υπό την κάλυψη της δεδομένης πλειοψηφίας σας στο ΔΣ. Άλλωστε στις επανειλημμένες φορές που σας κάλεσα να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε όλοι μαζί για τις επίσημες θέσεις της ΕΣΗΕΑ και που σας ζήτησα να ψηφίσουμε η απάντησή της κ. Αντωνιάδου ήταν… εμείς οι πέντε συμφωνούμε και προφανώς υπολόγιζε την 6η ψήφο του κ. Καπάκου. Είναι ότι πιο κυνικό έχω ακούσει στα χρόνια που συμμετέχω στο ΔΣ. Αυτό, μαζί με τη δήλωση -απάντηση στην παρανομία σας: «ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΘΑ ΤΟ ΦΕΡΝΑΜΕ ΣΤΟ ΔΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ» !!! Α, ναι. Να προσθέσω και το θράσος του κ. Καπάκου να επιτίθεται σ΄αυτούς που «πήραν ένα κομμάτι από την αλληλογραφία (σ.σ. υπάρχουν και άλλα να αποκαλυφθούν;) και διασπούν το εσωτερικό μέτωπο».
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΑΣ. ΑΝ ΗΤΑΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΦΑΝΕΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΓΝΩΣΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΣ ΑΛΛΑ, ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ, ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ.
Σας καλώ, για άλλη μία φορά, να καταθέσετε σε δημόσια συζήτηση τις προτάσεις που προωθείτε σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους εργοδότες. ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΩΣΑΤΕ ΓΗΝ ΚΑΙ ΥΔΩΡ έχοντας τις διαβεβαιώσεις κάποιων. Τώρα που η συμφωνία κόλλησε γιατί τους ανοίξατε την όρεξη με την υποχωρητικότητά σας ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ, θυμηθήκατε τον κλάδο και τις κινητοποιήσεις που δεν κάνατε όταν έπρεπε και όταν το αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των ασφαλισμένων.
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ. ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ, να το ξέρετε. ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΔΟΕΑΠ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που κατέθεσα στο ΔΣ θα τις καταθέσω και στο πρωτόκολλο για να τις διαβάσουν όλα τα μέλη του ΔΣ (κι αυτά που απουσίαζαν) αλλά θα τα στείλω και σε όλα τα μέλη της ΕΣΗΕΑ και όπου αλλού χρειάζεται για να γίνουν όλοι κοινωνοί όσων καθορίζουν τη ζωή τους.
Εφημερίδα δική μου δεν έχω να φιλοξενεί τις απόψεις μου, ούτε κόμμα να με στηρίζει. Η μόνη δύναμή μου είναι η εμπιστοσύνη των συναδέλφων μου.

ΝΑΝΑ ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ
Εκλεγμένη στο ΔΣ με την παράταξη
ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.