Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Τεράστια ανατροπή! Οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν απλήρωτους μισθούς από την προσωπική περιουσία του εργοδότη

Τεράστια ανατροπή υπέρ των εργαζομένων, που οι εργοδότες καθυστερούν τους μισθούς. Στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας τους δεδουλευμένους μισθούς τους, θα μπορούν να εκδίδουν διαταγές πληρωμής και να διεκδικούν χρήματα από την προσωπική περιουσία του εργοδότη.
Που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στους οποίους οι επιχειρήσεις οφείλουν ως και 15 μισθούς θα μπορούν με την ψήφιση του νόμου να στραφούν εναντίον των εργοδοτών και να ζητήσουν να πάρουν τα χρήματά τους από την προσωπική του περιουσία.
Στα θέματα της αδήλωτης και απλήρωτης απασχόλησης, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Euro2day.gr η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προωθεί τολμηρές αλλαγές όπως:
-Δίνεται το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε ποινικές δίκες των εργαζομένων για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη τους, που σήμερα αποκλείονται. 
-Προβλέπεται σύντομη δικάσιμος για την εκδίκαση των διαφορών αυτών και
– Ο εργαζόμενος απαλλάσσεται  από την καταβολή δικαστικού ενσήμου όταν ζητείται η έκδοση διαταγής πληρωμής για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Η απαλλαγή θα ισχύει για ποσά έως 20.000 ευρώ και προβλέπει την  καταβολή μειωμένου δικαστικού ενσήμου, 4 τοις χιλίοις, για το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.
Γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική αναγγελία, στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ», της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου και της καταγγελίας ή λήξης της σύμβασης εργασίας το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες από την ημέρα αποχώρησης του μισθωτού ή καταγγελίας ή λήξης της σύμβασης. Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά είτε από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο και από τον εργαζόμενο είτε από εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με την οποία τον ενημερώνει ότι έχει λάβει χώρα οικειοθελής αποχώρησή του και ότι αυτή θα αναγγελθεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
-Κατοχυρώνονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας είτε ως φέρουσες είτε ως παραγγέλλουσες μητέρες.
Η προστασία τους αφορά τις άδειες και τα πάσης φύσεως επιδόματα, τα οποία δικαιούνται πλέον με τον ίδιο τρόπο, όπως και οι φυσικές μητέρες.

-Θεσπίζεται η χορήγηση ειδικής άδειας και για γονείς τέκνων με βαριά νοητική στέρηση, σύνδρομο Down και αυτισμό.
Επεκτείνεται η προστασία από την απόλυση, που παρέχεται λόγω μητρότητας στις φυσικές μητέρες, στις εργαζόμενες που βρίσκονται στη διαδικασία υιοθεσίας καθώς και στις εργαζόμενες, τεκμαιρόμενες και κυοφόρους μητέρες, που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.